Minulosť a budúcnosť príborov

Minulosť a budúcnosť? Dúfajme, že nie

Prvým nástrojom, ktorým ľudia konzumovali jedlo, bola ich ruka. S postupom času sa vyvíjali rôzne pomôcky na uľahčenie stravovania. Naši predkovia poznali ako prvú lyžičku, ktorá sa vyrábala z kameňa či dreva. U bohatších panovníkov zdobili stôl už v stredoveku strieborné lyžice. Druhý vznikol nôž, používal sa na krájanie chleba a mäsa. Vidlička sa dlho považovala za diabolský nástroj, prvé vidličky mali len dva bodce. Neskôr sa pridal tretí a zmenilo sa aj zakrivenie typické pre dnešné vidličky. Príbor ako súbor sa začal používať až v 17. storočí.  Moderná doba so sebou prináša aj v oblasti stolovania a ponuky príborov nové materiály, tvary či kvalitu.

Škodlivý či bezpečný… časy dávno minulé

Kedysi bol hliník veľmi vzácny, nahradzoval železo a iné kovy, pretože bol ľahký a pevný. Využíval sa v rôznych odvetviach priemyslu, pri výrobe dekorácií a tiež pri výrobe riadov a príborov. Hliníkový príbor nechýbal v žiadnej domácnosti, školskej jedálni či reštaurácií. Potom prišla zmena, hliníkový príbor bol označený za škodlivý pre zdravie a ľudia ho začali masovo vymieňať za iný,  kvalitnejší a neškodný. Hliník sám o sebe problematický nie je, ale v rámci šetrenia, keďže ide o pomerne drahú surovinu, sa pri výrobe začalo k hliníku primiešavať napríklad olovo. K olovu sa určite viac vyjadrovať netreba… Každopádne, dnes sú v kurze iné materiály.

Pohodlne v budúcnosti

Toto označenie neznamená, že sa Vám bude s príborom jesť pohodlnejšie ako s tými z lepších materiálov. Zmysel je skôr v pohodlnosti jeho čistenia. Respektíve nečistenia – závisí od jeho kvality. Ak hovoríme o tenkých ohybných „príboroch“ používaných pri grilovačkách či ako súčasť balenia šalátu v podobe malej lyžičky či vidličky, ten jednoducho hodíte do koša (tí s prírodou súcitiaci do triedeného zberu) a nezaťažujete sa jeho umývaním. Ten pevnejší a kvalitnejší si predsa len umyjete a odložíte. Používajú ho malé deti, ktoré by si klasickým príborom mohli ublížiť. Ohňovzdorný zase obľubujú gazdinky pri varení. Existujú krajiny, v ktorých sa jedenie plastovými príbormi v domácnostiach považuje na úplne normálne. Viete si to predstaviť aj vo Vašej domácnosti? Niekto by mohol namietať, že používanie týchto príborov príliš zaťažuje prírodu. Dnes už ani to neplatí. Existujú totiž ekologicky rozložiteľné príbory. A preto vzniká otázka, či tento druh príboru nenahradí v budúcnosti príbory z nehrdzavejúcej ocele. Dúfajme že nie, to by kvalita stolovania značne poklesla.

Pridaj komentár