Pri menších či väčších rodinných oslavách máte na výber – prenájom reštaurácie, k nej prislúchajúce záhradné priestory, miestnosť v hoteli či spoločenskú sálu alebo si usporiadanie hostiny pre rodinných príslušníkov a príbuzných doma. Ak si vyberiete prvú možnosť, máte o všetko vrátane stolovania a prestierania postarané. Výhodou je samozrejme menej stresu a pohodlnosť, nevýhodou vyššia suma, ktorú môžete pri oslave v domácom prostredí ušetriť. Ak sa rozhodnete pre domácu party, existuje niekoľko detailov, na ktoré by ste si mali dať pozor, aby bolo všetko dokonalé. Hosťom totiž neunikne žiadna maličkosť.
Postupnosť nadovšetko
V reštauráciách sa pod obrus kladie špeciálna látková podložka, ktorá tlmí zvuky. Stolovanie tak nie je rušené cinkaním príborov či posúvaním tanierov po stole. Ak máte možnosť takúto podložku použiť, bude to pre vašich hostí bonus navyše. Pri kladení obrusu na stôl skontrolujte, či na ňom nie sú fľaky z predošlého využitia. Aj keď obrus operiete alebo využijete služby čistiarne, niektorých škvŕn sa len tak ľahko nezbavíte. Druhou podstatnou vecou je obrus vyžehliť tesne pred použitím, aby na ňom nebolo vidieť stopy po skladaní. Podľa možnosti zvoľte jednofarebný látkový obrus, farebné vzory na bielych obrusoch vyšli už dávnejšie z módy. Ak máte dlhší stôl, ktorý prekrývate viacerými obrusmi, ukladajte ich odzadu miestnosti smerom ku dverám, aby nebolo hneď pri vstupe vidieť jednotlivé preklady. Dajte si tiež pozor, aby boli obrusy zo všetkých strán rovnako dlhé – mali by siahať po sedačky stoličiek (20-30 cm od hrany stola). Na obrus sa rozprestierajú štóly, ozdobné pásy a naň sa kladú rozličné dekorácie – sviečky, vázičky, plastové kamienky. Celková výzdoba záleží na vašom vkuse, môžete si vybrať z rôznych variácií od jemných pastelových farieb, zlatej, bronzovej až po bláznivé farebné kombinácie.
Taniere, poháre, príbory
Ako prvý položte na stôl podkladový (klubový) tanier, ktorý na ňom ostáva počas celej doby stolovania. Naň sa kladie obrúsok, aby taniere o seba necinkali a na obrúsok položte buď tanier na predjedlo alebo polievku (záleží od počtu chodov vášho menu a ktorým začínate). Pyramída z tanierov by mala byť zakončená pekne zloženou servítkou alebo obrúskom. Čo sa týka príborov, na stole by nemali byť viac ako 3 sady. Pri príprave viac ako troch chodov, prineste príbor spolu s ďalším jedlom. Nezabudnite príbor pred uložením pulírovať – teda vyleštiť ho čistou utierkou. Dolná hrana príborov by mala byť zarovno s klubovým tanierom a ideálna vzdialenosť medzi jednotlivými príbormi je od 0,5 do 1 cm. Na stôl pripravte len 3 poháre (na biele a červené víno, vodu). Pri ponuke tvrdého alkoholu či piva prineste poháre dodatočne a vymeňte ich za tie, ktoré hosť nepoužíva. Na stole nesmú chýbať prostriedky a prípravky na dochucovanie jedál (soľ, korenie, červená paprika, olivový olej či balzamico).