Keď oči jedia
V zariadeniach poskytujúcich stravovacie služby je jedným z najdôležitejších detailov pútajúcich hostí na prvý pohľad, úprava stola. Nemyslí sa upratanie a čistota stola po odchode predošlých hostí, to by malo byť samozrejmosťou. Na prvý pohľad je stolovanie jednoduchou záležitosťou, vyžaduje si však zmysel pre detaily: obrus, kvety, obrúsky, farebnosť prestierania, pripravené vhodné príbory a poháre či koreniny na dochutenie jedál.
Drevený štýl – koliby, salaše, dobové reštaurácie
Do týchto interiérov sa obrusy prekrývajúce celý stôl nehodia. Skôr sa uprednostňujú menšie obrúsky prechádzajú stredom stola otočené do tvaru kosoštvorca, farebne zladené s inými prvkami reštaurácie. Ak majú byť súčasťou ozdoby stola kvety, vhodné sú kytičky lúčnych kvetov v drevenej váze a doplnky (koreničky, fľaštičky s olejmi) z toho istého materiálu. Príbory zabalené v obrúskoch by mali byť pripravené v jednej nádobe.
Luxusne, moderne či romanticky?
Pastelové či zemité farby sú v tomto prípade nutnosťou, na stole by nemala chýbať jednoduchá keramická či kovová vázička najlepšie s jedným kvetom – ruža, tulipán či malá kytička orchideí. Obrus môže absentovať v prípade, že je stôl zladený s interiérom a nie je zjavne poškodený. Na oživenie stačí napríklad jemná štóla s kvetinovým motívom prechádzajúca cez stred stola. Pripravené látkové prestieranie dotvárajúce celkový vzhľad môže dopĺňať ozdoba z obrúskov a pri každom mieste nesmú chýbať príbory – naľavo menšia vidlička na šalát a väčšia vidlička na hlavné jedlo, pokračujeme napravo nožom, ktorý je otočený ostrou časťou k tanieru, malá lyžička a veľká lyžica na polievku. Pri hornej časti taniera príbory na dezert – bližšie vidlička, ďalej lyžička. Obľúbené sú hranaté tvary, taniere v tvare štvorcov alebo obdĺžnikov určite nič nepokazia. Čo sa týka pohárov, umiestňujú sa na pravú stranu, najprv pohár na víno, pod neho pohár na červené alebo biele víno. Najmä vo večernom čase celkovú atmosféru umocňujú sviečky, taktiež v zemitých farbách v kovových svietnikoch.
Farebne
Veľmi obľúbený je provensálsky štýl. Kombinácie starovyzerajúceho dreva, imitácie plátenného prestierania, doplnkov s motívmi levandule či ozajstnými kvitnúcimi levanduľami určite potešia každé oko. V jarnom období sú vhodné práve dostupné kvety, treba si však dávať pozor na prenikavú vôňu. Hostia nemusia byť nadšení napríklad z fialiek, ktoré je vhodnejšie umiestniť mimo stola, napríklad ku oknu alebo na stolík pri vchode. V lete je obľúbené farebné prestieranie a dekorácie, mnohé reštaurácie používajú dokonca plasty či rôzne vzorované doplnky. Hitom sezóny je žltá farba a všetky jej odtiene.
Kameň na stole? Žiadny problém
Kameninové prvky sa dostávajú do popredia nielen v domácnostiach (obklady v kúpeľni, kuchyni, či podlaha z prírodného kameňa), ale tiež v odvážnejších reštauráciách ako súčasť stolovania. Nemusí ísť o skutočne prírodný kameň, ktorého zaobstaranie je pomerne finančne náročné. Príjemným spestrením sú rôzne imitácie kameňa, ktoré sú mnohokrát vernou kópiou originálu. Na masívnom drevenom stole bezpochyby vyniknú podložky pod taniere z jedného kusu kameňa či kameninové stojany na koreniny. V tomto prípade je veľmi podstatné zvoliť príbor primeraného vzhľadu k danej tematike. Aby celé stolovanie nepôsobilo jednotvárne, vhodné je zvoliť farebné obrúsky a kytičku z farebných kvetov.